Free CSS Template

Tippek, tanácsok

Márciusban kezdődik a kertészeti szezon. A fagyok elmúltával kitakarhatjuk a téliesített növényeinket, ültethetjük a szabadgyökeres rózsákat, díszfákat, gyümölcsfákat és bogyósokat.
Mivel az utóbbi évek tapasztalata alapján hirtelen melegszik az idő, így fontos, hogy minél előbb elültessük ezeket a növényeket. Megfelelő gondozással, odafigyeléssel a szabadgyökeres növényeknek is biztos az eredése.
Már a legkisebb kertbe is ültethetünk gyümölcsfát, de nem mindegy milyen fajtát választunk! Míg egy kisebb gyümölcsfa akár egy dézsában is elfér addig a nagyobbak akár 5 méteres kört is elfoglal kertünkből.
A gyümölcsfa kiválasztásánál vegyük figyelembe a növény nagyságát és habitusát, hiszen míg egy kisebb almafa elfér a garázs mellett is, addig egy dió vagy cseresznyefa nagyobb helyet igényel magának.
A pergolára felfutathatunk kivit vagy szőlőt, és az erkélyre ültethetünk dézsába kisebb törpe gyümölcsfákat. Ne felejtsünk el, hogy a nagyobb gyümölcsfák metszéséhez már szükségünk lesz létrára, így a kerti munka is több lesz velük, míg a kisebb fákat már közepes kertbe is ültethetjük. A nagyobb fának 30-50 nm-re van szükségük, míg a kisebb gyümölcsfáknak elég 5-15 nm is.
Amikor gyümölcsfára gondolunk, engedjük szabadjára fantáziánkat és keressünk olyan gyümölcsöket is, amelyek kissé eltérnek a megszokottól. Ültethetünk kertünkbe mogyoró bokrot, homoktövis bokrot, vagy bodzát. A bokrok és kerítés mellé telepíthetünk málna, szeder, vagy eper bokrot, míg a kisebb kertbe ültethetünk körte, vagy törpe almafát.
A köszméte, málna, ribizli, vagy a füge és kivi ma már számtalan méretben és fajtában kapható, gondozásuk egyszerű akár egy erkélyen is nevelhetjük őket dézsában.
Az almafák, körte és szilvafák nagyobb helyett és több gondozást igényelnek, de semmi sem ér fel a saját termesztésű gyümölcs élvezetével.
A gyümölcsfák nem csak hasznosak kertünkbe, de a virágzási idő alatt lenyűgöző látványt nyújtanak kertünkbe, és sok hasznos rovart csalogatnak hozzánk.
Legfontosabb kora tavaszi teendő a kártevők elleni megelőző permetezés, melyet olajos lemosó permetszerekkel végezzünk rügyfakadáskor.

Áprilistól a teraszra különböző edényekbe kitehetjük a teleltetett dézsás növényeinket. Ezek olyan növények, melyek több évig ugyanabban az edényben tarthatók. Nyáron általában a teraszon, vagy az erkélyen, télre pedig hűvös, világos helyen teleltetjük őket. Olyan növényeket ültethetünk dézsába, melyek megfelelnek ízlésünknek, és természetesen a környezetnek. Rendkívül sok növény közül választhatunk, hiszen nem csak fagyérzékeny növények jöhetnek szóba, hanem olyan évelő cserjék és fák is, amelyek egész évben szép díszei lehetnek kertünknek. Ilyenek pl. a törpefenyők, borókák, tuják, rododendronok. A mediterrán növények közül is nagy a választék: leander, bougenvillea, szobai hibiscus, babér, citrom, narancs, margarétafa, sétányrózsa, fukszia, kefevirág, stb.
Az edényt úgy válasszuk ki, hogy ha télálló növényeket ültetünk bele, akkor fontos, hogy az edény is télálló legyen. Különben egy hidegebb tél alkalmával szétfagyhat a rosszul megválasztott agyagedény. Ültethetünk műanyag edénybe is, igaz ezek nem olyan szépek, de olcsóbbak, nem törnek és könnyen tisztíthatók. Fontos, hogy bármelyik fajta edényt is választjuk, győződjünk meg arról, hogy az alján vannak-e lyukak. Az edénybe alsó rétegként rakhatunk 5 cm vastagon, kisebb kövekből álló réteget. Az ültetéshez lehetőleg zsákos földet használjunk, mivel a kerti földben sok a gyommag, és betegséget okozó baktériumok is lehetnek.

Erkélyre balkonládákba ültethetünk márciusban árvácskát, tulipánt, krókuszt, kankalint stb.
Májustól kezdődik a főszezon. Rendkívül sok egynyári növény közül választhatunk ízlésünknek megfelelően. Ültethetünk csüngő, vagy álló növényeket különböző színekben.
A nyár végeztével még egyszer be lehet ültetni a balkonládákat. Erre az időszakra a következő növényekkel színesíthetjük erkélyünket: törpe aster, törpe krizantém, törpe kecskerágó, calluna, hebe, de rakhatunk évelő dísznövényeket is.
Egyre többen azt a megoldást választják, hogy egész évre törpe örökzöldeket, és évelőket ültetnek ezekbe a ládákba. Arra ügyeljünk, hogy ezeket a növényeket nagyon jó minőségű földbe ültessük bele, valamint fontos a tavasztól-őszig tartó szezonban a növények tápanyaggal történő ellátása.

 

Jó kertészkedést kívánunk!